Amsterdam 30km/u

Bron: website gemeente Amsterdam

Iedereen wil een veilige en rustige stad waarin je onbezorgd van A naar B kunt bewegen. Dat is nu niet het geval. Daarom verlagen we eind 2023 de maximumsnelheid in de stad naar 30 kilometer per uur.

Amsterdam blijft groeien en wordt steeds drukker.  Kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers voelen zich op sommige plekken onveilig. Ook voor automobilisten is het niet altijd even makkelijk. We willen de stad verkeersveiliger. Het verlagen van de snelheid is daarin een belangrijke stap.

Waarom is 30km/u veiliger

  • We verwachten 20-30% minder ongelukken.
  • De gevolgen van een ongeluk zijn met 30 km/u vaak veel minder ernstig.
  • Met 30 km/u heb je als bestuurder meer reactietijd.
  • Met 30 km/u heb je als bestuurder een breder blikveld.
  • Verkeerslawaai wordt gehalveerd

Waar 30km/u in Amsterdam

Het verlagen van de snelheid doen we niet overal, maar wel op de meeste plekken. Dat wordt gedaan op wegen waar het zinvol is. We houden rekening met doorstroming, openbaar vervoer en nood- en hulpdiensten.

Om te zien wat de snelheid is op welke wegen en of deze gaat veranderen in de plannen kunt u zien op een kaart. U kunt daar ook zien welke wegen een GOW 30 worden.

Een nieuw soort weg: de GOW 30

Er komt een nieuwe weg: de gebiedsontsluitingsweg 30, oftewel de GOW30 een drukke stadsstraat waar ook veel mensen verblijven en veel activiteiten zijn. U herkent ‘m aan de duidelijke 30 verkeersborden.

Op de lange termijn gaan we door herinrichtingen en groot onderhoud de GOW30 steeds beter maken

Boetes

Wanneer u zich niet aan de maximale toegestane snelheid houdt, riskeert u een boete.